Orkideer

Om orkideer

Orkidéer är en mycket stor grupp blommande växter. De innehåller allt från de stora praktfulla blommor som vi håller i våra hem till mycket små växter med små blommor som kallas för mikro orkidéer.  En mikro orkide växer sig bara några få centimeter stora och har ofta små men vackra blommor.

orkideer headDet växer orkidéer på över nästan hela välden. De enda platser där du inte kan hitta någon representant för familjen är på de båda polerna.  Det finns 44 orkide arter i Sverige, fördelade på 23 olika släkten. Alla arter är fridlysta. Globalt finns det ca 28 000 olika orkide arter.  Nya arter upptäcks ständigt och det är vanligt med taxonomiska ändringar p.g.a. nya upptäckter. Vid sidan av dessa 28 000 arter finns även minst 100 000 hybrider och odlingsvarianter.  De flesta av dessa har skapats av människan.

Kommersiellt viktiga orkideer

Den kommersiellt viktigaste orkidén är vanilj.  Vanilj är en grupp snabbväxande orkidéer vars fröskidor lagras för att framställa äkta vanilj.  Det finns en rad andra orkidéer av kommersiell betydelse men dessa odlas primärt för att säljas som snittblommor eller krukväxter.  Populära exempel på detta inkluderar Phalaenopsis, Cattleya, Miltonia, Vanda och Cymbidium. Samtliga dessa orkidéer kan köpas i många vanliga blombutiker.  Mer välsorterade butiker har ofta ett betydligt större sortiment av olika arter.

Snabbnavigering: Hitta det du söker efter

På denna sida:

 

Orkideer som krukväxter

Mycket populära phalaenopsis orkideerOrkidéer har ett rykte om sig att vara svårskötta. Detta är inte helt sant. Det finns som tidigare nämnt mer än 28 000 olika arter och massvis med odlingsformer.  Vissa av dessa är mycket krävande men det finns även många som är mycket lättodlade. Phalaenopsis, brudorkidé, är ett perfekt exempel på detta. Denna art finns att köpa var som helst och är mycket lätt att ta hand. Den säljs regelbundet på ICA och Konsum.  Många slänger tyvärr denna växt när den har blommat ut i tron att det är svårt att få den att blomma om. Detta är mycket långt från att vara sant och med lite kärlek så växer den sig allt större och blommar ungefär var 6:e månad år efter år.

Populära orkideer

 

PhalaenopsisPhalaenopsis orkideer
Cattleya
rosa cattleya orkide
Cymbidiumcymbidium orkideer
Miltoniamiltonia orkideer
DendrobiumDendrobium orkideer
Epidendrum
Epidendrum orkide
OncidiumOncidium orkideer
PaphiopedilumPaphiopedilum orkideer
CoelogyneCoelogyne orkideer
Ludisia
Ludisia orkide
VandaVandaorkideer
LaeliaLaelia orkideer

 

Svenska orkide arter

Här kan du läsa om några av de mest populära svenska orkide arterna såsom Guckuskor  (Cypripedium calceolus), Norna (Calypso bulbosa) och Jungfru Marie nycklar (Dactylorhiza maculata).  Totalt finns det 43 olika arter orkideer i Sverige. Läs mer om Svenska orkideer.

 

Guckuskor Guckuskor orkideCypripedium calceolus
Norna
norna orkideCalypso bulbosa
Jungfru Marie nycklar Jungfru Marie nycklar orkideDactylorhiza maculata
Brudsporre Brudsporre orkideGymnadenia conopsea

 

 

Orkide Skötsel

Hur man sköter orkideer varierar mycket från art till art.  Vissa arter är mycket enkla att sköta medan andra kräver mycket speciella förhållanden och kan bara hållas i klimat kontrollerade växtskåp.   Många ad absolut vackraste orkideerna är relativt lättskötta medan många av de mest svårskötta orkideerna är relativt oanseenliga och uppskattas därför mest av samlare som vet hur ovanliga och svårskötta de är.  Det finns många svårskötta mini orkideer vars blommor är mycket vackra men bara några milimeter i diameter

Nedan kommer vi att prata lite om olika viktiga faktorer att tänka på när man sköter orkideer.   Olika arter har olika krav men alla arter krävet att du beaktar dessa faktorer.

Vattning

Det är mycket viktigt att vattna sin orkide korrekt.  Många arter vill har vatten regelbundet men de vill inte stå i vatten eller alltför blött jord.  Det är därför viktigt att låta jorden torka ut mellan vattningarna. De finns några undantag på detta. Vissa arter föredrar att stå med rötterna blöta.  Detta är dock relativt ovanligt och de flesta arter som är vanligt förekommande i handeln föredrar att få torka ut mellan vattningarna.

Många orkidearter ogillar att ha vatten stående på bladen och det är därför ofta bäst att vattna dina plator nerifrån.  En bra lösning är att ställa krukan i vatten under 10-15 minuter så att substratet få suga upp vatten.  Ställ den sedan på ett fat så att överflödigt vatten få rinna av innan du ställer tillbaka orkiden i sin vanliga ytterkruka. Låt substratet torka ut innan du upprepar.  Detta tar olika lång tid beroende på temperaturen i din lägenhet, tid på året och en rad andra faktorer.

Luftfuktighet

Många orkidearter föredrar hög luftfuktighet medan vissa arter klara sig bra i våra torra hem.  Läs information om hur mycket luftfuktighet din art behöver och försök ge den den luftfuktighet den vill ha.  Både för hög och för låg luftfuktighet kan vara skadlig.

Placering

Olika arter av orkideer växer på olika platser.  Vissa växer i trädtopparna och vill ha mycket ljus medan andra växer i skuggan på skogens botten och vill stå mer skuggigt.  Ett exempel på en art som vill stå mer skuggigt är den populära juvelorkiden.  Läs alltid på om den art som du har köpt och ställ den på en plats som ger den de ljusförhållande den behöver.  De flesta orkideer som är vanliga på den svenska marknaden vill stå ljust men inte i direkt solljus.  Undvik att ställa dem direkt i fönsterbrädan i söderfönster.

Temperatur

Olika arter orkideer har olika temperatur preferenser.  Svenska orkidearter har givetvis helt andra preferenser än tropiska orkideer.  Phalaenopsisorkideer och de flesta andra i handeln vanliga orkidearter trivs bra i rumstemperatur mellan 18–25˚ C. De realtivt vanligt förekommande Cymbidium orkideerna är ovanligt toleranta och accepterar temperaturer ner till 7˚ C, och upp till 30˚ C eller tom högra så länge de inte står för torrt.  Torr jord hjälper dem att klara låga temperaturer, blöt jord hjälper dem att klara varmare temperaturer.

Substrat

Det är viktigt att ge dina orkideer rätt substrat.  Vad detta avser varierar mellan olika typer av orkideer.  De flesta vanliga arter trivs bra i så kallad orkidékompost. Du kan läsa lite mer om olika substrat länger ner på sidan där jag pratat om hur man får sina orkideer att blomma om.

Näring

Orkideer mår bra av att få lite gödning en gång i månaden under växtsäsongen.  De föredrar svagare gödningslösningar än de flesta andra orkideer och det är mycket viktigt att man inte övergöder dem.  För stark gödningslösning kan lätta skada din orkides rötter.  Något som kan leda till stora hälsoproblem eller t.o.m. till att din orkide dör.

Det är bättre att du underdoserar än att du överdoserar.  Om du inte minns när du göde senaste så är det bäst att du v’ntar längre tills du är säker på att du inte övergöder växten om de ger mer näring.

Så får du dina orkideer att blomma om

Exakt hur du får din orkide att blomma om varierar från art till art. Vissa arter är mycket lätta att få att blomma om, andra arter ställer mycket högre krav för att trivas och blomma om.  Den populära Phalaenopsisorkiden är en av de lättaste arterna att få att blomma om.

orkideer i kruka

För att en orkide skall blomma om så måste den trivas i den miljö du ger dem.  Vissa arter kröver vid skillnad av detta ävan andra triggers för att blomma.  Det kan t.ex. röra sig om ett visst antal timmar mörker eller viss temperaturskillnad mellan dag och natt.  Läs våra enskillda guider för att lära dig mer om hur man får just den typen av orkide att trivas och blomma om.

Nedan kommer jag dela med mig av några tips som ofta kan hjälpa till att få en tjurig orkide att blomma om.

Flytta dina orkideer till en ny plats

De flesta orkideer trivs bäst med en viss mängd ljus.  Om den inte vill blomma eller om den växer dåligt så kan detta betyda att den behöver mer eller mindre ljus.  Det kan i detta fall vara bra att flytta orkideen.  Om bladen får bruna fläckar så innebär detta normalt att den får för mycket ljus.

Gulnande blad  kan tyda på för mycket eller för lite ljus. För att veta vilket det är måste du beakta var plantan står. Om bladen gulnar medan din orkide står mycket ljus så får den nog för mycket ljus, om den står på en mörkare plats får den förmodligen för lite ljus.  Observera att gulnande blad även kan bero på en rad andra faktorer. Det bästa du kan göra är att läsa mer om just den typen av orkide som du håller och flyttande den utifrån vilka behov just den arten har.  Orkideer skall aldrig stå med sin blad direkt mot fönsterrutan.

Öka luftfuktigheten

Många av de mesta populära orkidearterna tycker om högre luftfuktighet än vi har i de flesta moderna hem. Att ge dem högre luftfuktighet kan få dem att drivas bättre och blomma mer.  Ett enkelt sätt att göra detta är att ställa dem på ett fat med leccakulor och vatten.  Detta låter vatten att avdunsta kring plantan utan att den behöver stå i vatten. Vissa arter orkideer kräver att man håller dem i ett växthus eller orkidesåp med hög luftfuktighet för att växa bra.

Använd rätt substrat

Det är viktigt att dina orkideer är planterade i ett bra substrat anpassad till just den typen av orkide.  Jordlevande arter, epifytiska (trädlevande) arter (trädlevande) och  litofytiska (klipp/sten levande) arter föredrar alla olika typer av substrat.   Vilket substrat som är bäst varierar inte bara mellan olika typer av orkideer utan också från art till art. Se till att substratet håller häg kvalitet och att det inte är infekterat av svamp, kvalster eller andra små kryp.

En vanlig myt

Det finns en vanlig myt som säger att man skall beskär sin orkidé för att få den att blomma om.  Detta är i de flesta fall inte sant.  Att skära bort gammla blommor, blad och bulber kan få orkiden at se bättre ut och kan göra det lättare att hålla den ren och frisk.  Det stimulerar dock i de flesta fall inte blommning.    Med detta sagt så är det ofta bra att beskära sina orkideer ändå eftersom det gör det lättare att hålla dem friska och friska orkideer blommar mer villigt än sjuka orkideer.

Ett märkbart undantag från detta är Phalaenopsisorkiden. Phalaenopsisorkideer kan ibland lockas att blomma om mycket snabbt genom att man skär bort en del (inte hela) av den gammla blomstängeln.  Detta kan få den att skjuta nya blommor från samma stängel.  Detta är dock inte nödvändigt det är inte ovanligt att Phalaenopsisorkideer väljer att blomma om från gammal blomstänglar utan att man ha klippt dem.  Ibland kan den blomma från flera år gammla stänglar.  Om Phalaenopsisorkideer inte har några gammla stängler kommer den sljuta nya att blomma från.  Att beskära är med andra ord inte nödvändigt, och ger inte alltid resultat – men det kan ibland locka Phalaenopsisorkideer att blomma om.  Du kan läsa mer på vår sida om Phalaenopsisorkideer.

Orkideer i mat och medicin

Många orkidéer är mycket vackra och orkidéer har stor ekonomisk betydelse för många områden där man odlar dem för trädgårds, krukväxt och snittblommemarknaden. Orkidéer är dock mycket mer än bara vackra växter. orkidéer är en av de absolut mest ekonomiskt viktiga växtgrupperna.  De ger oss en rad ämnen som har stor ekonomisk betydelse. Bland dessa ämnen hittar man bland annat:

Vanilj

Vanilj är kanske det allra mest använd ämnet som framställ från orkidéer. Smakämnet anilj framställs ur fröskidan hos vaniljorkidén.

vanilj orkide, blomma, vaniljbönor

Vaniljorkidén är mycket snabbväxande och kan producera en stor mängd blommor och fröskidor.  Det tar flera månader till ett år att framställa vanilj ur en fröskida. Det finns flera olika arter av vaniljorkidéer. Smaken hos vaniljen från varje art skiljer sig något åt men hur fröskidorna, även kallade bönorna, behandlas har större betydelse för smaken än vilken art bönorna kommer ifrån.

I Sverige använder vi vanilj i en stor mängd olika maträtter, glass och bakverk.  Exempel på bakverk som innehåller vanilj inkluderar bland annat vaniljbullar, sockerkaka och en rad olika tårtor.  Det är lite mer ovanligt att man använder vanilj i middagsmat men det är mer vanligt än många tror.  Det är t.ex. vanligt att man har vanilj i olika puréer som man serverar med fisk. Här hittar du fler goda middagstips som innehåller vanilj.

Orkidéextrakt (Dendrobium)

Orkidéextrakt (också kallat Dendrobium) är ett ämne som är relativt vanligt i olika kosttillskott. Dendrobiumextrakt är en stimulantia och ingår därför i olika tillskott som är avsedda att göra dig piggare samt i en rad olika bantningspiller. Tillskottet kan dock leda till att man känner oro och ångest vilket har lett till att ämnet inte längre är lika populärt i kosttillskott och bantningspiller som det en gång var.

Gastrodia orkideer

Gastrodia orkidéer har knölar som äts som potatis i vissa delar av Asien.